Wat is hier aan de hand? Dit is een plaatje uit een boekje dat het Ministerie van VWS onder haar personeel uitdeelde bij de introductie van digitaal documentbeheer, de gezellige roepnaam voor een departementbreed systeem voor centrale documentenopslag. De afbeelding illustreert wat in de tekst van het boekje wordt aangekondigd: als we op het ministerie dit systeem krijgen zullen alle harde schijven uit alle pc's worden verwijderd en zullen alle USB-poorten worden dichtgelast. 

Is dit waar? Liepen er op het Ministerie van VWS echt mannen met lasapparaten rond? 

Nee natuurlijk niet. Maar iets is er wel van waar: men ging het de ambtenaren heel moeilijk maken om bestanden uit het centrale systeem weg te houden. Als de achterdeur namelijk wijd open zou blijven staan, dan zou het gemeenschappelijke documentbeheer nooit goed kunnen gaan functioneren. 

Het afsluiten van de eigen harde schijven en usb-poorten was een van de meest heikele punten van de hele operatie digitaal documentbeheer. Maar wat gebeurde er toen het boekje met dit verhaal eenmaal was uitgedeeld? De ambtenaren zagen er blijkbaar de humor wel van in. De automatiseringsafdeling kreeg de vraag wanneer het digitaal documentbeheersysteem nu eens ingevoerd zou worden. En het systeem kreeg een nieuwe naam: Marjolein, naar de hoofdpersoon van het boekje. 

Mensen die dingen van anderen gedaan moeten krijgen hebben de neiging de nadelen van hun plannen zoveel mogelijk te bagataliseren, om mogelijke onrust in de kiem te smoren. Maar uit dit voorbeeld blijkt: als je nadelen gewoon toegeeft, en helemaal als je ze zo gigantisch uitvergroot dat ze lachwekkend worden, dan kun je meer voor elkaar krijgen dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Binnen het redelijke natuurlijk.   

Verder kijken? Klik hier voor de storyline.