Vorig jaar had de VPRO in het Marathon-interview Francine Houben te gast, een internationaal succesvolle Nederlandse architecte. Francine is een bevlogen vrouw, en in het interview vertelt ze dat veel van haar bevlogenheid eigenlijk voortkomt uit verontwaardiging. Bijvoorbeeld over het feit dat er in de sociale woningbouw voornamelijk armoedige treurflats worden gebouwd. Of over het feit dat we in Nederland snelwegen de meest geschikte plek vinden om allerlei lelijkheid neer te zetten. Hebben snelweggebruikers er soms geen recht op te genieten van het mooie Nederlandse landschap omdat zij 'maar' automobilisten zijn? Francine is het er niet mee eens en blijft zoeken naar manieren om de openbare ruimte mooier, warmer en menselijker te maken. 

Uit dit verhaal valt een interessante les te trekken. Misschien is het voor je werkkeuze wel heel slim om niet te kiezen voor datgene waar iedereen al achteraan rent, maar juist voor de on-sexy onderwerpen of doelgroepen. In zulke uithoeken van de markt is altijd veel achterstallig onderhoud, weinig concurrentie, en je kunt al met een paar goeie ideeën echt verschil maken. Daar kun je veel inspiratie uithalen. 

Bovendien heb je grote kans dat je je gaat inzetten voor een doelgroep die gewoonlijk weinig waardering krijgt. Dus dat geeft je nog een goed gevoel ook. 

Iemand die zich de les van Francine Houben ter harte heeft genomen kun je aan het werk zien in dit filmpje.