Een grote overheidsorganisatie belde me op: kun je ons helpen communicatie-materiaal te maken over procesmanagement? Ik verstond projectmanagement - daar begonnen de misverstanden al... Tijdens onze eerste bespreking kreeg ik uitgelegd wat procesmanagement betekende. Toen ze de niet begrijpende blik op mijn gezicht zagen zeiden ze: 'wacht, we hebben al eens een handig schema gemaakt om het uit te leggen. Al onze medewerkers hebben het gekregen. We noemen het de placemat.'

Iemand dook in een kast, kwam terug met het handige schema en legde het voor mij op tafel. Het had inderdaad het formaat van een placemat, 40 bij 25 centimeter ongeveer. Klik maar op onderstaand plaatje, dan zie jij wat ik toen zag.
 
En nu komt het interessante: als ik dit handige schema aan mensen laat zien dan valt iedereen van z'n stoel van het lachen. En toch weet ik bijna zeker dat als zo'n schema in een vergadering ter goedkeuring wordt voorgelegd, er een bloedserieuze discussie ontstaat over de vraag of alle blokjes wel op de goede plek staan en of alle pijltjes wel de juiste kant op wijzen. Ik wed dat ze er ook bij deze organisatie weken mee bezig zijn geweest. 

Wat is dat?

Hoe komt dat?

Dat zou ik wel eens willen weten.